2010. február 7., vasárnap

Napkollektor, kémény

Azt hiszem, már sokat írtam magáról az eladó telekről, illetve a szerkezetkész házról. A legutóbbi bejegyzés és a szavazás viszont elgondolkodtatott azon, hogy talán érdemes egy-két részletet átnézni a meglévő tervrajzról.

Az egyik, amiről beszélni szeretnék, a napkollektor. Mi beterveztettünk és engedélyeztettünk három darab panelt a déli homlokzatra - ahol várhatóan a legtöbbet éri őket a fény. Hogy ez miért fontos információ Neked? A napkollektor a szabályozás szerint a homlokzati felület eleme, és mint ilyet, engedélyeztetni kell. Ha nem szeretnél napkollektort, vagy még gondolkoznál azon, hogy föltedd-e, akkor ezt megteheted. Ha viszont szeretnél, de nem szerepelne a terven, akkor külön kellene erre engedélyt kérned - ami ugye, megint sok-sok hivatalnál és tervezőknél eltöltött időt jelentene...


De mire is jó ez a napkollektor?

A napkollektor alapvetően (és nagyon-nagyon leegyszerűsítve) sok-sok vízzel teli cső, amit felmelegít a nap. Ezt a meleg vizet - és a hőt - aztán egy tárolóban elraktározod a felhasználásig. A házra tervezett három panellel és egy megfelelő méretű tárolóval nem csak a melegvíz-ellátásban tud segíteni a rendszer, de a fűtésre is rá tud segíteni. Mi úgy terveztük, hogy a padláson helyezünk el egy tárolót - de ezt Te a kazánházba is leviheted. A lényeg: a tető dőlésszöge jelenleg megfelelő ahhoz, hogy a napkollektorok fel tudják venni a nap energiáját, és el is férjen egy megfelelő méretű tároló.

"Akkor nekem most kötelező föltetetnem a napkollektort?"

Ez konkrétan egy olyan kérdés, amit az egyik érdeklődőnk vetett fel. Ezért még egyszer hangsúlyozom: nem, nem kötelező. Sőt, ha rögtön a ház megépülésekor nem akarsz erre pénzt kiadni, akkor is ráérsz még egy kis ideig: amíg az építési terv érvényben van (és nem kérsz rá használatba vételit se), addig eldöntheted, hogy fölteszed-e a napkollektorokat. A lehetőség adott, a döntés csak Rajtad múlik!


A másik érdekes részlet a terven: a kémény. Ez egy olyan dolog, amire az ember nem nagyon koncentrál, amikor a házat tervezi. Igen, igen, kémény van a házon, persze. De milyen legyen? És hány darab? Mert nem csak egyet lehet ám...

Mi három darab kéményt terveztettünk, arra gondolva, hogy később nagyon nehezen lehet majd ezen változtatni. Tudtuk, hogy egy biztosan kell a kazánnak. És szerettünk volna még egyet a kandallónak. És éppen a tervezgetés közepén voltunk, amikor jött az egyik ukrán-orosz gázvita, és akkor elgondolkodtunk: de mi lesz, ha aranyárban lesz a gáz? Nos, akkor döntöttük el, hogy legyen még egy kémény. Egy vegyes tüzelésű kazánnak.

"Most akkor hány kazánom lesz?"

Amennyit akarsz. Egyet azért minimum be kell rakni... :-) A többi viszont megint csak egy lehetőség. Ha úgy gondolod, hogy neked elég most egy kazán, akkor beteszed a kazánházba, azzal is meleg lesz a házban, kész-passz. És ha pár év múlva úgy gondolod, hogy szeretnél egy romantikus kandallót, akkor nincs gondod. Egyszerűen bekötöd a kéménybe, megveszed hozzá a medvebőrt, és élvezed a lángok látványát. Ha pedig az egekbe szökik a gáz ára, akkor még mindig ott a lehetőséged, hogy válts egy másik, mindent evő kazánra. A döntés a Tied!

Ha fontos Neked a környezetbarát szemlélet is, akkor különösen szeretni fogod ezeket a megoldásokat. A napkollektor környezetbarát voltáról nem is beszélek. De a kandallód is hasznosíthat pelletet, a vegyes tüzelésű kazánban pedig felhasználhatod akár a metszésből megmaradt gallyakat is.

Még mindig él a szavazás jobb oldalt, az oldalsávon, kérlek, vess rá egy pillantást!

Nos, készen vagy rá, hogy meghozd a legjobb döntéseket ahhoz, hogy megvalósítsd álmaid családi házát? Nézz körül a korábbi bejegyzésekben, és hívj minket bátran!

Ha bárkit érdekel, vagy kérdéseid vannak az ingatlannal kapcsolatban, kérlek keress az alábbi telefonszámon:
+36 30 221 7769
Egy komoly kérésem azonban van: ha tényleg érdekel a telek vagy a rá építhető ház, kérlek, NE zárkózz el egy személyes találkozástól. A helyszínen vagyok szinte bármikor húsz percen belül, és az egész nem kerül többe Neked se fél óránál. Így viszont elkerülhetők a félreértések, segíthetek ha kérdéseid vannak. Sok munkám, szívem-lelkem benne van ebben az ügyben, kérlek, ennyire légy tekintettel rám Te is! Köszönöm!

1 megjegyzés:

  1. I am by name Miss jane, And I am so happy to testify about a great spell caster that helped me when all hope was lost for me to unite with my ex-boyfriend whom I love so much. I had a boyfriend that love me so much but something terrible happens to our relationship one afternoon when his friend that was always trying to get to me was trying to force me to make love to him just because he was been jealous of his friend that I was dating and on the scene my boyfriend just walk in and he thought we had something special doing together, I tried to explain things to him that his friend always does this whenever he is not with me and I always refuse him but I never told him because I did not want the both of them to be enemies to each other but he never believed me. he broke up with me and I tried times without numbers to make him believe me but he never believed me until one day I heard about the DR. AKHERE and I emailed him and he replied to me so kindly and helped me get back my lovely relationship that was already gone for two months. Email him at: AKHERETEMPLE@gmail.com or call / WhatsApp: +2349057261346

    VálaszTörlés