2010. február 13., szombat

Tippek, amivel sok-sok pénzt takaríthatsz meg! (Illeték, ingatlanadó, pályázat, hitelfelvétel)

Szeretnék néhány olyan információt megosztani Veled, ami segíthet abban, hogy jó sok pénzt takaríts meg, ha ezt a budafoki telket - vagy éppen a rá építhető szerkezetkész családi házat - megveszed. Most figyelj nagyon, mert nem kicsi összegekről lesz szó!

Az illetékről

Ha már korábban is jártál a honlapon, az első bejegyzésben talán feltűnt ez a mondat: "Jelenleg illetékmentesen megvásárolható!!" De lehet, hogy észre se vetted, hiszen annyi kérdés tolong az ember fejében, amikor eladó telket, házat keres. Hogy miért illetékmentes ez az ingatlan? Mert nem egy házat, nem egy lakást veszel. Jelenleg ez a telek beépítetlen területként van nyilvántartva. Ez azt jelenti, hogy az illetékfizetési kötelezettség alól felmentést lehet kérni. Ezt a fizetési kötelezettséget pedig a használatba vételi engedély törölheti. Vagyis nem kell illetéket fizetned.Ha egy kész, már megépített házat vennél, ezt ki kellene fizetned.
És, hogy mekkora összegről is van szó?
Nos, vegyük példaként a számunkra adott árajánlat szerinti bekerülési költséget, ami szerint az építkezés végén lenne egy 38 millió forintos ingatlanunk.
Ha Te most úgy döntesz, hogy inkább veszel valahol 38 millió forintért egy kész (használt) családi házat, akkor az illetéket a következők szerint kellene fizetned:
4 millió forintig 2%, azaz: 80.000 Ft
4 millió forint feletti rész (38-4=34.000.000 Ft) után 4%, azaz: 1.360.000 Ft
Ez összesen 80.000 + 1.360.000 Ft, vagyis 1.440.000 Ft lenne.

Nem kis összeg, mi? Ugye, szeretnéd ezt megspórolni?


Az ingatlanadóról...


... annyira sokat beszéltek az elmúlt évben, hogy teljesen beleült az emberek tudatába. "Ne vegyél 30 millió forint feletti ingatlant, mert akkor fizetned kell a borzasztó vagyonadót!!" - mondták sokan.
Ha követted a híreket, akkor biztos tudod, hogy az Alkotmánybíróság eltörölte a törvény ingatlanokra vonatkozó részét. Így nem kell attól tartanod, hogy ha felépíted a házad, pont beleesel a magas adót fizetők körébe. Kattints ide, ha szeretnél erről bővebben olvasni.

Energiahatékonysági pályázat

Talán észrevetted már a korábbi bejegyzésekből, hogy ha úgy szeretnéd, akkor ezt a házat egészen környezetbarát módon kiegészítheted környezted kímélő megoldásokkal. Jó hír, hogy 2010 október végéig pénzt lehet kérni, pályázni is lehet ilyen beruházásokra. A részletekért kattints ide! Két lehetőséged is van a pályázásra. Az egyik, ha a kiírásnak megfelelő követelményeket teljesítve új építésű ingatlanra kérsz támogatást. A másik, ha úgy építed fel a házad, hogy még nem vagy benne biztos, hogy pl. a napkollektort be szeretnéd építeni. Nos, ekkor is van lehetőséged, csak akkor az átalakításra kérsz pénzt. A kifizetés - sajnos - utólagos, de még így is jelentős összegeket takaríthatsz meg!

Hitelfelvétel

Lehet, hogy jelenleg nem áll rendelkezésedre akkora összeg, amivel egy építkezésbe belevágnál. Kézenfekvő, hogy akkor hitelt vennél föl, és abból építkeznél. Nos, ez esetben viszont tényleg sürget az idő! A hitelfelvételi követelmények a közeljövőben jelentősen szigorodnak. (Részletes cikket erről ide kattintva találhatsz.) Ha tehát nem tudsz, vagy nem szeretnél mindent a megtakarításaidból fizetni, hanem banki forrást is bevonnál, célszerű minél előbb döntened!

Remélem, segítettem egy-két ötlettel, s így már Te is látod, mennyire jó lehetőség még most megvenni ezt az ingatlant!

Ha bárkit érdekel, vagy kérdéseid vannak az ingatlannal kapcsolatban, kérlek keress az alábbi telefonszámon:
+36 30 221 7769
Egy komoly kérésem azonban van: ha tényleg érdekel a telek vagy a rá építhető ház, kérlek, NE zárkózz el egy személyes találkozástól. A helyszínen vagyok szinte bármikor húsz percen belül, és az egész nem kerül többe Neked se fél óránál. Így viszont elkerülhetők a félreértések, segíthetek ha kérdéseid vannak. Sok munkám, szívem-lelkem benne van ebben az ügyben, kérlek, ennyire légy tekintettel rám Te is! Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése