2010. február 2., kedd

Neked mi a fontos egy házban?

Most egy kicsit másról is szeretnék beszélni, mint az eladó telekről, vagy a szerkezetkész családi házról. Egy ideje foglalkoztat az a gondolat, hogy vajon mi az, ami igazán fontos más számára egy ház építésekor? Ha választanod kell, hogy mire költs inkább, Te mire szánnál pénzt?

Az oldalsávon, jobb oldalt elhelyeztem egy kérdőívet is erről, ha van kedved, válaszolj - de még mielőtt elolvasnád a bejegyzést. :-) Előre is köszönöm!

Tudod, a legtöbben szeretnék, ha az igazi, nagy családi házuk mindenben tökéletes lenne: a legjobb építőanyagból épülne, gazdaságos megoldások kerülnének bele, nem terhelné a környezetet, és mindehhez úgy is nézne ki, mintha valamelyik trendi lakberendező lap címlapjáról mintázták volna.

A valóság azonban mindig kompromisszumokat szül. Általában nincs mindenre pénz, illetve van, ami nem egyeztethető össze az épülettel, az előírásokkal, a környezet adta lehetőségekkel. Ilyenkor el kell döntened, hogy Neked mi a fontosabb. És jó is, ha ezzel tisztában vagy, ha jó előre eldöntöd, hogy mi az, amire Te nagyobb hangsúlyt fektetsz, amire akár extra pénzösszeget is kiadnál. Hiszen hiába szeretnél már padlófűtést, ha a burkoló lerakta már a járólapokat... Hogy csak egy példát említsek.

Lehet, hogy olyan vagy, aki számára mindennél fontosabb a külcsín? Talán neked az számít, hogy milyen színűek lesznek a falak, hogy legyen a legszebb csempe és fürdőkád a tied. Már régóta tudod, hogy téged akadályoznának a ronda radiátorok, és helyette inkább egy meleg, de modern kandallót szeretnél. A fejedben ott él a hálószoba színe, a konyha csempéje, a sütő és az páraelszívó márkája. Tudod, hogy kívülről milyen színű lesz a házad, és hogy milyen fák, növények veszik majd körül, ahogy azt is látod már előre, hogy milyen anyagból lesznek a párnák a nappaliban. Azt akarod, hogy ha hazaérsz, vagy ha barátokat fogadsz, mindenki érezze: ez egy egyedi, csak Rád jellemző épület.

Lehet, hogy olyan vagy, aki számára a leglényegesebb a környezetbarát szemlélet? Akkor neked mindennél fontosabb, hogy milyen alapanyagokból készül a ház: el nem tudsz képzelni benne semmilyen káros anyagot. És nem csak a saját egészségedet tartod szem előtt, hanem az is fontos, hogy a tágabb környezetet se terheld. Már tudod, hogy a szürke vizet szeretnéd újra felhasználni, esetleg egy ciszternát építeni az esővíz hasznosítására. Talán még a komposztálós WC-t is kipróbálnád. Alapvető, hogy legyen egy napkollektorod, a konyhában legyen hely a szelektív kukának, a kertben a komposzt-dombnak. Azt szeretnéd, hogy mindig érezd: a házad nem árt senkinek, és így jót tesz a saját egészségednek, és nem terheli fölöslegesen a környezeted se.

Lehet, hogy ennél racionálisabb vagy, és ha már egyszer extra pénzt adsz ki valamire, akkor olyan megoldásokat keresel, amik legalább hosszú távon meg is térülnek? Leendő otthonodba szeretnél egy olyan kazánt, amit akár száz évig se kell javítani, viszont mindennel működik - ha éppen a gáz az olcsó, akkor azzal, de ha a fa vagy a szén, esetleg a háztartási hulladék - akkor azzal. Szeretnél jól szigetelő ablakokat és falakat - a tetőszigetelésről nem is beszélve! Hiszen ezzel rengeteg pénzt fogsz megtakarítani! Sőt, kihasználod a "természet erejét" is: egy napkollektor vagy egy szélerőmű jó megoldásnak tűnik számodra. Azt akarod, hogy mindig tudd: az otthonod logikusan felépített, jó befektetés, ahol szinte minden perccel, amit benne töltesz, pénzt takarítasz meg.

Lehet, hogy egész egyszerűen azt gondolod: a legfontosabb az, hogy a legjobb anyagokat használjam fel, bármi legyen is a végeredmény! Igen, talán olyan vagy, mint egy olasz szakács, aki szerint a jó alapanyag a jó étel alapja. Hajlandó vagy több pénzt kiadni, de legyen a tiéd a legjobb tégla, a legkorszerűbb kültéri festék, a legmodernebb tető cserép. Végül is - gondolod - ez egy ház, állnia kell még jó hosszú ideig, szóval, tegyük bele a tudásunk szerinti legjobb dolgokat. A többi majd csak kialakul!


Nos, Te hogy érzed?

Melyik leírás áll hozzád a legközelebb? Esetleg egyik sem? Teljesen más számodra a fontos? Kérlek, írd le nekem a bejegyzés végén, megjegyzésként!

Egy szempontot azonban érdemes figyelembe venned, bárhogy is döntesz: vannak dolgok, amiket - ha már egyszer beépítettél - nagyon nehezen fogsz tudni megváltoztatni egy ház építésekor. Nem fogsz tudni az ytong helyett vályogtéglát (vagy fordítva) beépíteni a falakba. Vannak olyan dolgok is, amik ugyan később pótolhatók, de csak nagy költségek árán. Ilyen a tető minősége, a szigetelés, az ablakok, a kémények, a kazán, a fűtés- és elektromos rendszer. Lesz viszont olyan, amit mindenképpen változtatni fogsz középtávon: tisztasági festést minden házban kell időnként csinálni, és bizonyos belső burkolatokra, textilekre is ráfér időnként egy csere. Tehát ha ma csak arra lenne kereted, hogy fehérre meszeld a falakat, ne bánd! Később majd vörösre festheted a hálódat és barokkosra díszítheted a nappalit. De menekülni fogsz egy olyan házból, ahol húz a hideg az ablakok mentén, vagy egy meleg nyáron lehetetlenség aludni a hőségtől - s mindez csak azért, mert nem fordítottál elég figyelmet a szigetelésre...

Bárhogy is legyen, érdemes ezt még most végiggondolnod. Az a jó, hogy jelenleg még bármi lehet ebből a családi házból. Mert most még csak egy eladó ingatlan, és most még jórészt Rajtad múlik, hogy milyen lesz a végeredmény.

Ha bárkit érdekel, vagy kérdéseid vannak az ingatlannal kapcsolatban, kérlek keress az alábbi telefonszámon:
+36 30 221 7769
Egy komoly kérésem azonban van: ha tényleg érdekel a telek vagy a rá építhető ház, kérlek, NE zárkózz el egy személyes találkozástól. A helyszínen vagyok szinte bármikor húsz percen belül, és az egész nem kerül többe Neked se fél óránál. Így viszont elkerülhetők a félreértések, segíthetek ha kérdéseid vannak. Sok munkám, szívem-lelkem benne van ebben az ügyben, kérlek, ennyire légy tekintettel rám Te is! Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése